KRIS’  HISTORIE

Tilbakeblikk 9.desember 2007 ved Britt Fronth, leder av KRIS

Året 1990/91 var jeg, Britt Fronth, med på sjelesorgsseminar i Ynglingeforeningen med Teo van der Weele fra Holland. Han underviste om hvordan hjelpe mennesker som hadde vært utsatt for (seksuelle) overgrep gjennom å velsigne.

Temaet i undervisningen var Kraftfull Fred – Guds fred for ånd sjel og kropp, og om hvordan vi, når vi opplever denne freden, kan ha et ”skjulested” og kan takle å møte smerten og så tilbake til freden. Guds fred gir trygghet og løsner på spenningene i kroppen, så det som er lagret av følelser og minner der kan få komme ut.

Jeg var så heldig å få assistere Teo i flere samtaler og forbønn. I alt dette skjedde det også mye med meg selv. Jeg fikk satt mange ting i mitt eget liv på plass, og samtidig begynte Gud å gi meg et hjerte for dem som var misbrukt.

Da Teo underviste om ”De misbruktes kultur” og om misjonskall, skjønte jeg at det var det jeg opplevde; et kall til å virke med et budskap og hjelp inn i de misbruktes kultur.

Samtidig med dette kom drømmen om å starte et senter. Jeg forsto også at veilederteamet i Salem som jeg hadde vært med å starte, var en begynnelse. Flere av de Teo hadde veiledet, ble overlatt oppfølging til meg da han dro tilbake til Holland.

Men det var noe med ”der fremme” som jeg ikke så helt klart ennå.
Det skulle gå 7 år før noe begynte å spire frem.

Beate Helland, som også hadde gått på Teo’s kurs, fikk i stand et seminar med Teo igjen - denne gangen på Flekkerøya. Vi fra veilederteamet i Salem, samt flere andre fra tidligere kurs, ble invitert.

Det var da tanken kom: ”Nå er det !!”.

Da Beate og jeg møtte Lisbeth Gjøvland (også deltaker på tidligere kurs) og Ann-Marie Olsson på kurset, ble klar over at vi hadde samme visjon. Nesten før vi visste ordet av det, var vi i gang – først med styremøte/bønnemøte i mars 1999.

I mellomtiden hadde jeg gått på forsetterkurs med Teo i Danmark som KRIS i Aarhus, ledet av lege og familieterapeut Vibeke Møller, arrangerte. KRIS var et resultat av Teo’s engasjement i Danmark. ( Danskene er litt kvikkere i handling enn oss, ser det ut til).

Beate var den kreative og fikk satt mye ned på papiret av visjon, regler, målgruppe, logo etc.
Navnet vårt KRIS hentet vi fra KRIS i Danmark – Kristen Rådgivning for Incest og Seksuelt Misbrugte. For oss sto KRIS den gang for Kreativt Institutt for Sjelesorg. Siden forandret vi det til KRIS – samtalesenter, og bokstavene står for Kreativitet, Resursfokus, Innsikt og Selvstendighet. Målgruppa vår er annerledes enn danskenes. Hos oss kan alle som har opplevd krenkelser på en eller annen måte komme til veiledning.

Logoen vår med sommerfuglen har også en betydning, - spesielt utviklingen fra larve til sommerfugl. Når mennesker er i prosess, må vi trø varsomt så vi ikke ødelegger. Mye skjer i denne prosessen og de trenger støtte av trygge mennesker. Det er som om vi bare står og ser underet skjer. Resurser i flott fargeprakt blir forløst.

Flere fra kurset på Flekkerøya var interessert i å være med som veiledere og assistenter I KRIS. Gud minnet folk om å gi oss pengegaver, så vi hadde til driften. Ingen får lønn – dette er et frivillig arbeid, men vi oppfordrer brukerne til å gi en gave.

Vi fikk låne 2 rom i Blå Kors lokaler i Gyldenløvesgate i Kristiansand , og vi startet med å bygge fellesskap – dele livet med hverandre og praktisere Kraftfull Fred med å velsigne hverandre. Vi startet nytt kurs – et fordypningskurs med Teo – og inviterte flere veiledere. Brukere begynte å komme og de 2 rommene ble for lite.

I 2002 fikk KRIS leie rom i Vestre Strandgate 32 – vegg i vegg med Støttesenteret mot Incest (SMI) - Agder. Dvs. vi fikk en avtale med lederen den gang, Anne Marie Dybo, om ”gratis leie” første året på grunn av at Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) betalte seg ut av en leiekontrakt som SMI da overtok.  I 2006 flyttet vil til Tollbodgt. 5 – et nydelig lokale med fire samtalerom som en av brukerne våre oppdaget og tok initiativ i forhold til eieren.

Vi har vært oppe i 20 veiledere, og det er bra, for vi jobber sammen 2 og 2, en veileder og en assistent. Nå (høsten 2007) er vi ikke så mange – noen har permisjon, noen har sluttet og nye er kommet til.
Det er tirsdager vi holder åpent. Da er en person telefonvakt, og øvrige i samtaler hele dagen. I desember nå er vi oppe i 17 samtaler per dag.

Så med alle disse håndtrykk og ”ledelser” opplever vi at Gud er med oss, og det er hans verk. Han som har kalt oss – Han er trofast. Han er fred !!

Min historie

Å fortelle ”den lille” hemmeligheten som har ligget langt inne i hjertet mitt i mange år, var først skummelt, så vondt, og til slutt utrolig befriende! Nå kjenner jeg at jeg er FRI! Jeg er løst fra hemmeligheten. Den holdt meg fanget, uten at jeg selv visste det. Det hadde jo alltid vært sånn. Jesus har vært med meg på mitt hemmelige område. Der har han vært med sin fred og sitt lys, som bare han kan gi! Den freden følger meg.

Les mer

Adresse:

Drønningengsgate 72, 2. etg over Shalam
4608 Kristiansand

 

Tlf:  90026383
Email: post@kris-samtale.no

Åpent hver  tirsdager fra kl. 10 til 16 og
hver tredje tirsdag fra kl. 10 til 19

Stikk innom for å ta en prat eller ring oss
i samme tidsrom for å avtale en samtaletime.